+it Szentegát Község Önkormányzata

Hibás objektum

    Biedermann Kastély (Múzeumok)

Cím: Almás u.
Biedermann Kastély
Ha tetszik oszd meg: Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kastély eklektikus stílusban épült fel, de igen sok szép szecessziós elem is található rajta, elsősorban a kovácsolt vas díszítések (bejárat fölötti vaskonzolok, korlátok, a télikert tatóelemei) értékesek. A két stílus harmonikusan illeszkedik egymáshoz, bár látnivaló, hogy ezek később készültek (1887). Az épület gazdagon tagolt, mintegy 90 m hosszú, aránylag keskeny alaprajzú, közepén emeletes szárnyal, nyugati homlokzatán előreugró, terjedelmes veradndával. Az épület tengelyében magas torony emelkedik. A felépült kastély körül parkot létesítettek szökőkúttal, úszómedencét, pálmaházat építettek, mintakészletet hoztak létre. A kastélytól nyugat felé, a park déli oldalán építette fel a család mauzóleumát, mely egyben a település kápolnája volt. Itt külön ki kell emelni a kápolna színvonalas berendezését, felszerelését és orgonáját, mely az Angster gyárban készült. A kastély főbejárától egy kettős gesztenyesor vezet a távolba. Bal oldalán, igen elhanyagolt, leromlott állapotban egy kápolna található. Megközelíteni nem lehet, mert benőtte a növényzet. Az egykor út helyét csak a két sorba ültetett 4 tiszafa és a sort záró oszlopos tölgy jelöli.

A szecessziós stílusú villa (302m2) 1904-ben épült és vendégháznak használták. Az étkező berendezése eredeti. 1996-ban a villát az eredeti stílusban renoválták, modern vizeshelyiségeket építettek be, ezenkívül mind a hat apartman bútorozott és zuhanyzó, WC tartozik hozzá.
A kastélykápolnát (296m2) az építész, Kirchstein a budapesti bazilika mintájára tervezte, a kupola a római Szent Péter bazilika kupolájának 1:7 arányú utánzata.
Garázsok (420m2).
A park közepén áll a szecessziós stílusú szabadtéri fürdő, vizét saját termálvizes kútból nyerték, melyet újra be lehet indítani.
A kastély és a villa műemlékvédelem alatt áll, viszont a következő célokból történő hasznosítás engedélyezett:
- szálloda (vadászattal, sporttal kapcsolatos is),
- szanatórium
- lakóhely.
Építtető: Rudolf von Biedermann báró, Baden bei Wien, építész: Josef Baldauf, Wien.
1

 

Képtár


Biedermann Kastély
 
 

További múzeumok a környéken